Skip to content

Virus 8: Revmatikere med reiseforbud

Denne episoden og andre podcaster fra nfmemoar finner du i din foretrukne spiller. Du kan abonnere her hvis du ikke allerede har gjort det, eller se etter Museumspodden hvor du hører på podcaster.

Revmatiske sykdommer kan ikke helbredes, men med behandlingsreiser til varme land kan utviklingen bremses. Her får du høre om et høyt elsket behandlingssenter i Montenegro – som fortellerne for øyeblikket ikke kan komme til.

I prosjektet Ubehandlet har journalist Anne Silje Bø og arkitekturhistoriker Anna Ulrikke Andersen gjennomført intervjuer med revmatikere under koronaperioden. De undersøker hvordan norske pasienter med muskel- og skjelettplager opplever å stå uten behandlingstilbud i terapibasseng eller behandlingsreiser til varmt klima. I koronaens tid eksisterer ikke dette tilbudet, verken her eller i utlandet. Hva skjer med kroppen da?

Laila fra Tysvær forteller om hvordan hun har brukt tanken på behandlingsstedet i Montenegro og minnene om sanseinntrykkene derfra for å gi seg selv motivasjon og oppmuntring gjennom tiden med stengte grenser.  Fredrik fra Asker forteller om et typisk opphold, om fellesskapet mellom de som deler liknende sykdomserfaringer og om behandlinger som får smerten til å miste piggene – så den blir til å holde ut.

Lenker til de lange intervjuene

Se flere intervjuer med revmatikere på prosjektsiden på Minner.no
Her er en annen presentasjon med stoff fra intervjuene.

Prosjektet Ubehandlet er støttet av Kulturrådet og det er gjennomført i samarbeider med Norsk Revmatikerforbund Østfold, Bekhterev Norge og Spondylitten. Vil du bidra med din egen koronahistorie? Gå til nettstedet minner.no for å skrive, sende inn bilder og svare på spørsmål eller kontakt Memoar for å avtale et intervju.

Flere episoder i serien Virus
1. VIRUS: Smakebit
2. VIRUS 1: Da koronaen kom
3. VIRUS 2: Sykdom og sykepleie
4. VIRUS 3: Skolebarn med hjemmeisolasjon
5. VIRUS 4: Begravelse i koronatiden
6. VIRUS 5: Samfunnskritiske yrker
7. VIRUS 6: Stengt inntil videre
8. VIRUS 7: Koronaprosjekter
9. Virus 8: Revmatikere med reiseforbud
10. VIRUS 9: Mister jeg jobben nå?
11. VIRUS 10: Sjøfarere
12. VIRUS 11: Hva med fremtiden?