Skip to content

VIRUS 10: Sjøfarere

Denne episoden og andre podcaster fra nfmemoar finner du i din foretrukne spiller. Du kan abonnere her hvis du ikke allerede har gjort det, eller se etter Museumspodden hvor du hører på podcaster.

Rundt 90 % av den globale varehandelen går med skuter på havene. I Norge er det fortsatt mange lokalsamfunn som mister kontakten med omverden hvis fergene slutter å gå. For at dette skal fungere er vi avhengige av sjøfolkene. De jobber ofte i trange og tette omgivelser – man kan jo lett tenke seg hvor ille det kan gå hvis det bryter ut smittsomme sykdommer om bord på en båt. Daniel Paulsen har intervjuet sjøfolk på norske skip for Norsk Maritimt Museum. Hør om strengt smittevern, vanskelige manskapsbytter og livet som permittert i Norge og i Indonesia.

Stig Silden er kaptein på offshore-supply-skipet Island Clipper, og han forteller om testregimet de må ha for å unngå utbrudd av smitte om bord.

Hilde Iren Sætre er overstyrmann på bilferga Kvam, og hun forteller om uklare karantenebestemmelser og manglende forståelse for sjøfartens betydning.

Setyadi Romansyah er restaurantsjef og jobber normalt for cruiseskipene til rederiet Royal Caribbean. Under pandemien har han gått lenge uten arbeid, men nå får han snart sin første vaksinedose.

Hilde Wilman er resepsjonist for Hurtigruta. Under pandemien har hun reist mye med bobil i Nord Norge. Nå gleder hun seg til at båtene skal begynne å gå igjen. Men hun tror det vil ta tid før de utenlandske turistene kommer tilbake, og mange av de nye smittevernstiltakene er nok kommet for å bli.
Resten av intervjuene i innsamlingsprosjektet til Norsk Maritimt Museum finner du her.

Lenker til de lange intervjuene

Vil du bidra med din egen koronahistorie? Gå til nettstedet minner.no for å skrive, sende inn bilder og svare på spørsmål eller kontakt Memoar for å avtale et intervju.

Flere episoder i serien Virus
1. VIRUS: Smakebit
2. VIRUS 1: Da koronaen kom
3. VIRUS 2: Sykdom og sykepleie
4. VIRUS 3: Skolebarn med hjemmeisolasjon
5. VIRUS 4: Begravelse i koronatiden
6. VIRUS 5: Samfunnskritiske yrker
7. VIRUS 6: Stengt inntil videre
8. VIRUS 7: Koronaprosjekter
9. Virus 8: Revmatikere med reiseforbud
10. VIRUS 9: Mister jeg jobben nå?
11. VIRUS 10: Sjøfarere
12. VIRUS 11: Hva med fremtiden?