Under 2. verdenskrig forsvarte en liten norsk styrke Jan Mayen mot nazistene. Den strategisk viktige utposten i Nordishavet var den eneste delen av Norge som var fullstendig under den norske eksilregjeringens kontroll. Flere sørlendinger inngikk i Den norske garnisonen på Jan Mayen.

Bli med på tokt inn i polarhistorien i niende episode av «Polarpionerene – Polarhistorien sett fra Sørlandet».

Coverfoto viser en soldat fra Den norske garnisonen på Jan Mayen fotografert ved en gammel østerriksk grav fra 1882. Foto: Reidar Stray. Credit: Aust-Agder museum og arkiv, KUBEN

Aust-Agder museum og arkiv