Skip to content

Losene på Merdø

Denne episoden og andre podcaster fra aama finner du i din foretrukne spiller. Du kan abonnere her hvis du ikke allerede har gjort det, eller se etter Museumspodden hvor du hører på podcaster.

Det var losene som skapte uthavnene. Skutene trengte kjentmenn når de skulle navigere inn mellom farlige grunner og skjær. Merdø var ”en meget søkt uthavn” med mange loser som satte livet på spill for å redde sjøfolk i storm og under forlis.

I denne episoden vil du få høre mer om losene på Merdø.

Podkastserien «Merdø – fra uthavn til sommerparadis» tar deg med til øya Merdø utenfor Arendal som i sin tid var en av de viktigste uthavnene på Agderkysten. Her ligger Merdøgaard museum – et godt bevart skipperhjem fra seilskutetiden.

På Merdø levde folk i nær kontakt med det internasjonale sjøfartssamfunnet, og mange fikk del i velstanden som fulgte med handel og sjøfart. Øya var både et lokalsamfunn og en viktig brikke i systemet rundt seilskutene. Merdøgaard museum ble en manifestasjon av skjærgårdskulturen i motsetning til bondekulturen i innlandet.

I denne podkastserien vil du høre om hvordan uthavna vokste fram, om losene som viste vei til trygg havn og om overgangen fra skipperhjem til museum.

Podkasten er laget av KUBEN, Arendal. Manusforfatter er Hilde L. Austarheim. Prosjektleder er Joanna Sunnset og sitatene ble lest av Terje Ellefsen. Produsent er Terje Ellefsen.
Musikken er fremført av Dag Ellefsens trio og er produsert av Tor Gunnar Heldal.

Flere episoder i serien Merdø - fra uthavn til sommerparadis
1. Den gamle uthavna Merdø
2. Losene på Merdø
3. De siste fastboende på Merdøgaard
4. Da Merdøgaard ble museum