Skip to content

Den gamle uthavna Merdø

Denne episoden og andre podcaster fra aama finner du i din foretrukne spiller. Du kan abonnere her hvis du ikke allerede har gjort det, eller se etter Museumspodden hvor du hører på podcaster.

På øya ute ved havet fant sjøfolkene som kom utenfra en god havn med loser, ankringsplasser og fortøyningsringer. Sjøfolk som drev i land etter forlis fant sin grav på Gravene. Folk som bodde her fikk stadig impulser fra utlandet. I denne episoden vil du få høre om den gamle uthavna Merdø.

Podkastserien «Merdø – fra uthavn til sommerparadis» tar deg med til øya Merdø utenfor Arendal som i sin tid var en av de viktigste uthavnene på Agderkysten. Her ligger Merdøgaard museum – et godt bevart skipperhjem fra seilskutetiden.

På Merdø levde folk i nær kontakt med det internasjonale sjøfartssamfunnet, og mange fikk del i velstanden som fulgte med handel og sjøfart. Øya var både et lokalsamfunn og en viktig brikke i systemet rundt seilskutene. Merdøgaard museum ble en manifestasjon av skjærgårdskulturen i motsetning til bondekulturen i innlandet.

I denne podkastserien vil du høre om hvordan uthavna vokste fram, om losene som viste vei til trygg havn og om overgangen fra skipperhjem til museum.

Podkasten er laget av KUBEN, Arendal. Manusforfatter er Hilde L. Austarheim. Prosjektleder er Joanna Sunnset og sitatene ble lest av Terje Ellefsen. Produsent er Terje Ellefsen.
Musikken er fremført av Dag Ellefsens trio og er produsert av Tor Gunnar Heldal.

Flere episoder i serien Merdø - fra uthavn til sommerparadis
1. Den gamle uthavna Merdø
2. Losene på Merdø
3. De siste fastboende på Merdøgaard
4. Da Merdøgaard ble museum