skip to Main Content

Titanic: 21 norske skjebner

Denne episoden og andre podcaster fra museumvest finner du i din foretrukne spiller. Du kan abonnere her hvis du ikke allerede har gjort det, eller se etter Museumspodden hvor du hører på podcaster.

Titanic sitt forlis i 1912 har fascinert en hel verden i over hundre år. I denne podcast episoden fra Bergens Sjøfartsmuseum spør vi hvilket skip var Titanic, hvordan forløp reisen og selve forliset? Hvem var nordmennene om bord og hvordan gikk det med dem? Vi retter også fokus på hva som skjedde etter forliset: hvordan ble det omtalt i media, hvilke myter oppstod og hvordan påvirket forliset skipsfarten? For å fortelle om dette har vi med oss historiker Per Kristian Sebak, avdelingsdirektør for Bergens Sjøfartsmuseum i Museum Vest. Han har utgitt to bøker om Titanic: «Titanic: 21 norske skjebner (1998) og «Titanic: Historie, myte, litteratur og film» sammen med Jakob Lothe (2012). Intervjuer er konservator Bård Gram Økland ved Bergens Sjøfartsmuseum.

Illustrasjon: RMS Titanic legger ut på sin jomfrutur fra Southampton 10. april 1912 (foto: fotograf ukjent/ wikimedia commons)

Museum Vest fungerer som et regionmuseum for kommunene Austevoll, Sund, Fjell, Øygarden, Askøy og på noen felt også for Bergen. På samme tid er Museum Vest et temamuseum der den faglige profilen er en sammenfatning av de ulike avdelingenes spesialfelt. Denne profilen kan sammenfattes under følgende tre overskrifter: Fiskeri og havbruk. Krig og okkupasjon. Kystkultur med særlig fokus på et energiperspektiv. På disse fagområdene har museet ambisjoner utover det regionale nivået. Dette kommer blant annet til uttrykk ved at Museum Vest har påtatt seg et nasjonalt nettverksansvar for fagområdet fiskeri og kystkultur, etter forespørsel fra Kulturrådet.