Aeronautene
De første luftfarerne dro i ballonger og ble kalt Aeronauter. Dette er flyvning før flyet og i en serie på 3 deler vil konservator Karl L. Kleve fra Norsk Luftfartsmuseum fortelle om de tre viktigste hendelsene i norsk luftfartshistorie før flyet: Om flukten fra Paris: La Ville de Orleans luftferd fra det beleirede Paris til Norge 25. november 1870. Om Tryllekunstneren fra Bergen: Norges første Aeronaut Fransisco Cetti. Og med Ørnen til Polen: Da Salomon August Andree forsøkte å fly ballong fra Svalbard til Nordpolen i 1897.

Episode 2: Tryllekunstneren fra Bergen
Fransisco Cetti fra Bergen var skuespiller av utdanning, og jobbet som tryllekunstner før han tok sommerjobb hos den franske Aeronauten Julhes i 1889. Året kjøpte han seg sin egen ballong, og de neste 20 årene var Cetti enerådende som ballongfarer i Norge og Sverige. Han holdt oppvisninger, tok passasjerer, gjorde meteorologiske observasjoner og tok Skandinavias første fotografier fra luften. Han demonstrerte ballongens fordeler, men også bakdeler: I 1891 styrtet han i Nidelven og passasjeren druknet. Norge første dødsulykke i luftfarten.

Norsk Luftfartsmuseum I Bodø

Norsk Luftfartsmuseum i Bodø

Norsk Luftfartsmuseum ble åpnet av Kong Harald den 15. mai 1994. Museet ble til etter en massiv innsats fra en gruppe med stor luftfartsinteresse i Bodø, som i mange år hadde samlet og restaurert gamle historiske fly. Etter en politisk dragkamp om plassering og innhold i et nasjonalt luftfartsmuseum ble det til slutt bestemt at dette skulle legges til flybyen Bodø.

Aeronautene
1. Aeronautene episode 1: Flukten fra Paris