Skip to content

Sørnesurene

Denne episoden og andre podcaster fra ostfoldmuseene finner du i din foretrukne spiller. Du kan abonnere her hvis du ikke allerede har gjort det, eller se etter Museumspodden hvor du hører på podcaster.

Hva gjør man når man har et brennende ønske om å bli urmaker, men får beskjed om at man ikke kan bli tatt opp som urmakerlærling fordi man som bondesønn har «for klumpete hender»? Man går hjem, og konstruerer kanskje verdens mest avanserte astronomiske ur.

I hvert fall var det dette Rasmus Sørnes senere gjorde, for å vise dem som tvilte på hans evner, men også på grunn av et brennende ønske om å gi vanlige folk et innblikk i hvordan universet og tiden fungerer, på en mekanisk måte. Resultatet ble de fire «Sørnesurene», de kanskje mest avanserte og kompliserte slike astronomiske ur som noen gang er konstruert.

Alt sammen gjort av én mann, som var selvlært, og som ikke bare konstruerte selve urene, men også alt av deler og verktøy. Hør formidler Jon Emil Halvorsen ved Borgarsyssel Museum fortelle om Rasmus Sørnes fra Jeløy, og hans historie som en av Norges største tekniske begavelser. En oppfinner som har blitt kalt for både trollmann og virkelighetens Reodor Felgen.