skip to Main Content

Hornlua «Ládjogahpir» – I formødrenes fotspor

Denne episoden og andre podcaster fra nordkappmuseet finner du i din foretrukne spiller. Du kan abonnere her hvis du ikke allerede har gjort det, eller se etter Museumspodden hvor du hører på podcaster.

Heidi Holmgren, avdelingsleder ved Nordkappmuseet, har i denne episoden invitert duodjar Heidi Persen til en prat om hornlua.

Dette er en prat om lidenskap for og arbeid med å ta frem tradisjonene og håndverkskunnskapene knyttet til den samiske hornlua. -Ládjogahpir ble mitt spor tilbake til mine formødre, sier Heidi Persen. Hornlua er et hodeplagg som er innhyllet i mystikk. I samisk folklore finner flere fortellinger om slike luer.

Podcasten er produsert i forbindelse med sommerutstillingen på Nordkappmuseet som viser 12 vakre og storslåtte samiske luer laget av Heidi Persen. Utstillingen vises på Nordkappmuseet i perioden 24. juni – 19. september 2021.
Podcasten er produsert av Perleporten Kulturhus.

Flere episoder i serien Museumsbad
1. Hornlua «Ládjogahpir» – I formødrenes fotspor
2. Los på 71 grader nord

Nordkappmuseet er et lite museum som satser på personlig kontakt og hyggelig atmosfære. Du finner oss sentralt i Honningsvåg, et par minutter fra Hurtigrutekai, cruisekai og busstasjon. Vi guider på norsk, engelsk og tysk. Utstillingene er tekstet på norsk, engelsk og tysk. Nordkappmuseet har årlig ca 10 000 besøkende fra hele verden. Nordkappmuseet presenterer og dokumenterer kystkultur og fiskeri i Finnmark fylke, samtidig som det er et lokalmuseum for Nordkapp kommune. Museet legger stor vekt på utadrettet virksomhet og presenterer minst 5 skiftende utstillinger i året. Nordkapp historie og museumslag har bygget opp museet som ble åpnet i 1982.