Svalbard skulle ifølge Svalbardtraktaten av 1920 ikke benyttes i krigsøyemed, men selv ikke siste stopp før Nordpolen unngikk 2. verdenskrigs herjinger. Flere sørlendinger mistet livet i kampen for å holde Svalbard på allierte hender.

Bli med på tokt inn i polarhistorien i trettende episode av «Polarpionerene – Polarhistorien sett fra Sørlandet».

Cover: Minnebautaen over de falne under 2. verdenskrig på Svalbard. Bautaen ble reist i Longyearbyen i 1949. Credit: Nasjonalbiblioteket

13. Polarpionerene – Da krigen kom til Svalbard